Mindfulness in het basisonderwijs

Kinderen krijgen elke dag veel prikkels te verwerken. Op school leren zij elke dag nieuwe dingen en moeten zij zich ook sociaal zien te redden. Ook thuis is er veel te doen zoals tv kijken, computeren, spelen en misschien is er ook een sportclub of andere hobby waar de kinderen wekelijks naartoe gaan. Soms kan het dan wel erg veel zijn allemaal. Het hoofd zit vol en het lukt niet meer om te concentreren. Kinderen kunnen gaan piekeren, zich onzeker voelen, zich heel druk gedragen, niet lekker in hun vel zitten en zich niet meer kunnen ontspannen. Het is dan moeilijk om te weten hoe hiermee om te gaan.

Met de MindfulKidstraining leren de kinderen hoe zij met deze situaties om kunnen gaan. De MindfulKidstraining is een aandachtstraining. Kinderen leren wat aandacht is en hoe zij deze kunnen richten op dat wat belangrijk is. Dit kan de les in de klas zijn, maar het gaat ook over aandacht voor gevoelens en emoties. Met Mindfulness leren de kinderen emoties te herkennen en krijgen zij handvatten om hiermee om te gaan. Hierdoor kunnen zij zich beter concentreren en hebben zij minder last van piekeren. Ook leren de kinderen met vriendelijke aandacht naar zichzelf en anderen te kijken, waarmee zij leren dat alle ervaringen en gevoelens er mogen zijn. Dit is van positieve invloed op het zelfbeeld van de kinderen. Zo komen zij lekkerder in hun vel te zitten.

De MindfulKids training wordt in de klas gegeven en is geschikt voor alle kinderen in de groepen 5 tot en met 8. De training is een waardevolle bijdrage aan het onderwijs en de kinderen zullen hun hele leven nog plezier hebben van wat zij van de MindfulKidstraining leren.

Interesse in deze training bij jou in de klas? Meer informatie vindt u onder het kopje Trainingen.