Mindfulness in het voortgezet onderwijs

Als puber ben je je aan het ontwikkelen tot jong volwassene. Jongeren zijn bezig met het vormen van hun eigen identiteit. Wie ben ik en wat vind ik belangrijk? Daarnaast zijn zij juist op zoek naar verbondenheid met anderen. Wat vinden anderen van mij? Ben ik wel leuk genoeg? Deze ontwikkelingen kunnen samengaan met veel (sociale) onzekerheid. Daarnaast worden zij op school voorbereid op een vervolgopleiding. Toetsen worden steeds bepalender voor de toekomst en de werkdruk neemt toe. Soms kan het te veel zijn en worden zij overspoeld door gevoelens van stress, angst, boosheid of verdriet. Problemen als piekeren, slaapproblemen, niet meer kunnen concentreren, prikkelbaarheid, opstandig gedrag en zelfs psychische problemen zoals faalangst en depressieve gevoelens kunnen hieruit resulteren. Bijna elke puber ervaart wel eens één van deze problemen.

Mindfulness biedt de leerlingen handvatten in het omgaan met al deze situaties. De Dot-be-logo training is een Mindfulnesstraining, speciaal gericht op jongeren in het voortgezet onderwijs. De jongeren leren wat aandacht is en hoe zij deze kunnen vestigen op ervaringen van dit moment. Door te leren uit de automatische piloot te stappen, kunnen zij meer bewust kiezen voor gedrag dat hun verder helpt en worden zij minder snel meegenomen door negatieve gevoelens of gedachten. Daarnaast leren zij dat ook de negatieve gevoelens er gewoon mogen zijn. Door een meer accepterende en vriendelijke houding naar zichzelf te richten zullen de jongeren merken dat de emoties niet de intensiteit hoeven te hebben die zij af en toe ervaren.

De .b training helpt om effectiever te leren, meer helder te denken, beter te presteren en zich rustiger, minder angstig of depressief te voelen. Het is daarom een waardevolle bijdrage aan het onderwijs aanbod. De training dient als preventie programma tegen psychische problemen en raakt voor elke jongere wel een relevant thema waar hij of zij wat aan heeft. Het is een training waar zij voor de rest van hun leven nog profijt van zullen hebben.

Interesse in deze training bij jou op school? Meer informatie vindt u onder het kopje Trainingen.